MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marynowane śledzie to potrawa, na którą ze względu na dużą...
fot. fanfo/123RF

Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy

Marynowane śledzie

Marynowane śledzie to potrawa, na którą ze względu na dużą zawartość soli powinny w szczególności uważać osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Marynowane śledzie są także bogatym źródłem histaminy, dla tego nie polecane są osobom cierpiącym na migreny oraz nietolerancję histaminy. Powinny unikać ich także osoby na diecie lekkostrawnej.

Śledzie w każdej postaci – marynowane w occie czy oleju – nie powinny znaleźć się w diecie osób chorujących na dnę moczanową. Maksymalna dzienna porcja to 50 g. Są one bowiem produktem bogatym puryny, które mogą przyczynić się do bolesnego ataku podagry.

Zobacz również

Noc Muzeów w Olsztynie! Program

Noc Muzeów w Olsztynie! Program

Tomasz Karolak w Legnicy! Rozbawi publiczność w Domu Kultury Kopernik

Tomasz Karolak w Legnicy! Rozbawi publiczność w Domu Kultury Kopernik

Polecamy

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii