Z tej okazji uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół im. E. Sczanieckiej z panią Moniką Wolską i panią Anną Chojnacką wybrali się do The Kitchen studio kulinarne w Poznaniu, by pod okiem szefa kuchni, pana Krystiana Szopki, wziąć udział w warsztatach świątecznej kuchni wielkopolskiej. Podzieleni na trzy zespoły ugotowali aromatyczną zupęgrzybową, esencjonalną zupę rybną i pyszny barszcz. Nauczyli się, jak przygotować zaparzane ciasto do pierogów i wykonali pierogi z trzema rodzajami farszu: tradycyjnym z kapusty i leśnych grzybów, mięsnym z łopatki wieprzowej oraz z pieczonej kaczki. Młodzież wyfiletowała też i usmażyła karpia. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych potraw. Szef kuchni, dodajmy, że to absolwent naszej szkoły, pochwalił młodzież za zaangażowanie i umiejętności. Wszyscy orzekli, że takich spotkań chcieliby więcej.
A. Chojnacka
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?