Uniejowski Festiwal Smaków odbył się po raz 11. W sobotę i niedzielę o podniebienia gości zadbało osiem miejscowych restauracji. Motywami przewodnimi tegorocznej edycji konkursu były: marchew i jajko. To restauratorzy i kucharze sami zdecydowali, który ze składników pojawi się w daniu głównym, a który w deserze.
Ekspertem kulinarnym, który przewodniczył pracom Komisji konkursowej, był Damian Marchlewicz – kucharz, zwycięzca programu „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”. Towarzyszyli mu: Mirosław Madajski – zastępca burmistrza miasta Uniejów, Beata Szymczak – dyrektor Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Uniejowie, Emilia Stempel – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Felicjanowie oraz Agnieszka Olczyk – pracownik działu promocji Urzędu Miasta w Uniejowie.
Jak przebiegało kulinarne święto w Uniejowie? Zobacz:
Uniejowski Festiwal Smaków 2024. Które dania zdobyły uznanie?
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie główne wyniki przedstawiają się następująco:
- I miejsce – Restauracja Herbowa, „Marchewkowe Sekrety”, 24 pkt.
- II miejsce – Restauracja Aqua, „Królik w cieście marchewkowym”, 13 pkt.
- III miejsce – Przystań u MikSera, „Poke Bowl z marchewką a’la łosoś”, 12 pkt.
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser wyniki przedstawiają się następująco:
- I miejsce – Przystań u MikSera, „Sernik pieczony w niskiej temperaturze”, 23 pkt.
- II miejsce – Restauracja Herbowa, „Skarbiec Zamkowy”, 18 pkt.
- III miejsce – Restauracja Aqua, „Owoce zabajone w szampanie”, 16 pkt.
W ocenie Gości w kategorii Danie główne wyniki przedstawiają się następująco:
- I miejsce – Restauracja Herbowa, „Marchewkowe Sekrety”, 91 głosów
- II miejsce – Przystań u MikSera, „Poke Bowl z marchewką a’la łosoś”, 62 głosy
- III miejsce – Pizzeria Pico Bello, „Uniejowski Orient”, 47 głosów
W ocenie Gości w kategorii Deser wyniki przedstawiają się następująco:
- I miejsce – Restauracja Herbowa, „Skarbiec Zamkowy”, 90 głosów
- II miejsce – Przystań u MikSera, „Sernik pieczony w niskiej temperaturze”, 56 głosów
- III miejsce – Pizzeria Pico Bello, Kremowo-owocowa tartaletka”, 46 głosów
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?